10.09.2021

Kuchnia Pakistanu

Pakistan (a bardziej oficjalnie Islamska Republika Pakistanu) to jedno z państw południowej części Azji. Graniczy między innymi z Indiami czy Iranem, językami urzędowymi jest tu urdu i angielski, a stolicą jest Islamabad (miasto położone w północno-wschodniej części kraju). Kraj nieodkryty, nieco tajemniczy, pod wieloma względami zachwycający. To miejsce, które słynie z zabytkowych i gwarnych miast, zapierających dech w piersiach widoków, serdeczności mieszkańców i pysznej kuchni. Uważamy, że poznanie odwiedzanego kraju od podszewki jest możliwe między innymi dzięki zagłębianiu się w historię, miejscową atmosferę, codzienność mieszkańców i.. właśnie lokalną kuchnię, dlatego tym wpisem chcemy zabrać Was w podróż szlakiem pakistańskich kulinarnych specjałów.

 

Pakistańczycy uwielbiają jeść i gotować. Wiedzą, że miłość do swojego kraju mogą okazać również poprzez rozpowszechnianie lokalnej kuchni, dlatego z prawdziwą przyjemnością dzielą się swoimi specjałami z przyjezdnymi. Zacznijmy od tego, że pakistańską kuchnią możemy delektować się zarówno w restauracjach (które dostępne są przede wszystkim w większych miastach), jak i „na ulicy”. Street food jest bardzo popularny w Pakistanie – nie ma w tym nic dziwnego, gdyż przemykając pakistańskimi ulicami nie sposób oprzeć się dobiegającym zewsząd zapachom, a od kolorów stoisk z jedzeniem nie można oderwać wzroku. Dania są bardzo różnorodne, dlatego każdy może wybrać coś dla siebie. W Pakistanie odnajdą się zarówno wielbiciele mięsa, jak i Ci, którzy mięsa nie jadają. Sekretem wielu pakistańskich dań są przyprawy, które sprawiają, że dania są aromatyczne. Co ciekawe, niektórzy twierdzą, że kuchnia Pakistanu bardzo przypomina kuchnię indyjską. I rzeczywiście – jest w tym stwierdzeniu nieco prawdy, bo niektóre dania, które jada się Pakistanie inspirowane są kuchnią indyjską. Pakistańczycy jednak (choć zainspirowani Indiami i nie tylko) kroczą własną, kuchenną drogą i przygotowują te dania na swój własny sposób.

 

Jednym z najpopularniejszych dań w Pakistanie jest biryani. Potrawę tą przygotowuje się z ryżu, warzyw, mięsa i przypraw (spotkać ją również można w wersji bezmięsnej). Szkoły przygotowywania tego dania w wersji mięsnej są dwie: jedni uważają, że mięso i ryż najpierw gotuje się osobno, a łączy na koniec. Inni natomiast są zdania, że wszystkie składniki powinny być gotowane od początku razem, dzięki czemu szybciej przenikną smakami i aromatami. Niezależnie od tego jak biryani jest przygotowane jednego możecie być pewni – smakuje wyśmienicie. Innym daniem, które warto spróbować w Pakistanie jest pakora (podaje się ją często jako przystawkę). Są to smażone w głębokim oleju warzywa, obtaczane przed usmażeniem w przyprawionym aromatycznie cieście. Kubki smakowe osób, które nie jedzą mięsa z pewnością zostaną zaspokojone po spróbowaniu tarka dal czyli potrawki z soczewicy czy baingan czyli potrawki z bakłażana. Dania te podawane są często z chlebkami naan lub innymi mącznymi dodatkami. W Pakistanie jada się też wiele zup i dania gulaszowe, np. nihari (gulasz z mięsem jagnięcym). Nie sposób nie wspomnieć również o deserach oraz herbacie (chai), która podawana jest często wraz z posiłkami.

 

Jak widać, wyprawa do Pakistanu może być dobrym pomysłem nie tylko dla osoby, która uwielbia zwiedzanie, zachwycające widoki czy obcowanie z inną kulturą. Podróż do tego kraju będzie też nie lada gratką dla każdego smakosza, gdyż różnorodna pakistańska kuchnia zaspokoi podniebienia niejednego Podróżnika.

Marzysz o wyprawie do Pakistanu?

Sprawdź nasze wyjazdy!