Grillowany pająk i inne przysmaki kambodżańskiej kuchni

Kuchnia khmerska – wyrazista, aromatyczna, ale nie przesadnie pikantna. W  Kambodży każdy znajdzie coś dla siebie.

Dla odważnych – owady i pająki

Smażone w głębokim tłuszczu larwy, chrząszcze i świerszcze czy grillowany pająk to w Kambodży prawdziwy przysmak. Mieszkańcy wyraźnie lubują się w zjadaniu stworzeń, które zaraz po schwytaniu można ugrillować lub usmażyć. Prawdziwą kulinarną atrakcją dla turystów jest A-ping czyli chrupiąca przekąska z tarantuli, która jest grillowana w całości… Warto się przełamać i spróbować, zwłaszcza że tego typu pożywienie ma być według wielu naukowców jedzeniem przyszłości.

„Trzęsąca się wołowina”, czyli Lok lak

To wołowina pokrojona w cienkie paski, marynowana w sosie sojowo-rybnym i smażona na woku. Podaje się ją z ryżem na liściach sałaty z pokrojonymi w  plasterki ogórkami, cebulką i pomidorami, czasem też z jajkiem sadzonym.

Kambodżański amok

Tradycyjnym daniem kuchni khmerskej jest amok. To kurczak lub ryba duszona w liściu bananowca z pastą curry i mlekiem kokosowym, z imbirem, trawą cytrynową i chili. Podaje się go z ryżem.

Ryby, które mają coś do powiedzenia

Ryby stanowią podstawę kuchni w Kambodży. Warto spróbować którejś ze sprzedawanych na bazarach gęstych i sycących zup rybnych. Podawane są z blaszanych misek stojących nad rozgrzanymi węgielkami utrzymującymi odpowiednią temperaturę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sfermentowana ryba

Ważnym składnikiem kuchni khmerskiej jest prahok, czyli szara, sfermentowana pasta rybna. Przygotowuje się ją z rozdrobnionego rybiego mięsa, które suszy się na słońcu przez cały dzień. Później pastę przyprawia się solą i zamyka szczelnie na kilka miesięcy w słoikach, żeby sfermentowała. Tak przygotowana pasta jest jednym z najbardziej charakterystycznych składników dań w Kambodży.

Egzotyczne owoce

Mango, granat, sok ze świeżego kokosa to podstawa. Warto skosztować cieszącego się złą sławą (ze względu na swój zapach) duriana czy słodkiego rambutana.

Kategorie

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z nowościami podróżniczymi? Zapisz się do newslettera

Administratorem Pani / Pana danych osobowych jest Globzon Travel spółka z ograniczoną odpowiedzialnościa spółka komandytowa z siedzibą w Krakowie przy ul. Szlak 65, 31-153 Kraków, której został nadany numer identyfikacji podatkowej 6762566565, e-mail: biuro@globzon.travel.pl. Zgoda na przetwarzanie danych osobowych może być cofnięta w każdym czasie. W tym celu należy skontaktować się z Administratorem. Więcej informacji o sposobie przetwarzania danych i ochronie danych osobowych znajduje się w zakładce Ochrona danych osobowych.

Najnowsze wpisy