22.07.2021

Kolumbia kawą płynąca – czyli o kawie słów kilka

Kolumbia to jeden z krajów Ameryki Południowej. Co pojawia się przed naszymi oczami, gdy pomyślimy o tym państwie? Z pewnością wielu z nas skojarzy Kolumbię z kolorowymi miastami i miasteczkami pełnymi zabytków czy z niesamowicie zróżnicowaną fauną i florą. Niektórzy przed oczami ujrzą też bajeczne tereny, które są wyśmienitym miejscem na odpoczynek, a jeszcze inni pomyślą o Pablo Escobarze, który z Kolumbią ma wiele wspólnego. Czymś co jeszcze mogłoby kojarzyć się z tym krajem są szmaragdy (Kolumbia jest na czele krajów produkujących te kamienie szlachetne) oraz kawa. I właśnie o kawie chcemy dziś nieco opowiedzieć.

 

Panujące w Kolumbii optymalne warunki klimatyczne pozwalają drzewom kawowca odpowiednio się rozwijać. Czynników gwarantujących obfite plony jest wiele, a najważniejsze z nich to odpowiednia temperatura, wysoka roczna suma opadów, odpowiednie nasłonecznienie w ciągu całego roku czy występujące w Kolumbii odpowiednie gleby. To wszystko razem wzięte sprawia, że kolumbijska kawa uważana jest przez wielu za najlepszą na świecie.

 

Większość kolumbijskiej kawy uprawiana jest na terenie tak zwanego Trójkąta Kawowego (Triángulo del Café). W jego skład wchodzą takie regiony jak Caldas, Quindío i Risaralda, a także Tolima, ale oczywiście nie są to jedyne miejsca w których kolumbijska kawa jest uprawiana. Jeśli chodzi o zbiory ziaren to są one przeprowadzane w różnych miesiącach, jednak najogólniej mówiąc główne zbiory przypadają na okres od września do grudnia oraz od marca do czerwca. Sam proces zbierania i obróbki różni się nieco w zależności od plantacji oraz rodzaju kawowca.

 

Każdy miłośnik kawy zdecydowanie powinien udać się w niektóre z „kawowych” miejsc w trakcie swojej podróży do Kolumbii. Na plantacjach można nie tylko poszerzyć swoją wiedzę, ale i delektować się różnymi rodzajami kawy czy nawet przenocować (i o poranku poczuć ulubiony zapach!). Oprócz plantacji warto odwiedzić niektóre z licznych „kawowych” muzeów, bo i z nich słynie Kolumbia. Dowiedzieć się tam można więcej na temat kolumbijskiej historii kawy czy dawnych metod jej wytwarzania. Miejscem, którego żaden kawosz nie powinien przegapić jest też Parque del Café – park znajdujący się w departamencie Quindío. Miejsce to powstało z inicjatywy Narodowej Federacji Kawowców Kolumbii oraz Departamentalnego Komitetu Producentów Kawy z Quindío. Park ten słynie z niesamowicie ciekawych wystaw oraz licznych pokazów, nawiązujących do bogatych tradycji uprawy kawy w regionie.

 

Warto zaznaczyć, że nie każda kolumbijska kawa smakuje tak samo. Różnią się one choćby intensywnością aromatu czy smakiem, dlatego warto spróbować różnych rodzajów kawy, by znaleźć odpowiedni dla siebie. Czymś co je łączy z pewnością jest pasja osób zajmujących się całym procesem, która sprawia, że do kolumbijskiej kawy już niejeden smakosz „poczuł miętę”. 🙂

 

Poniżej zostawiamy Wam kilka zdjęć z naszej ostatniej wyprawy do Kolumbii.

 

Autor zdjęć: Joanna Biernacka

Marzysz o niesamowitej przygodzie?

Sprawdź nasze podróże do Kolumbii!