17.06.2022
Jordania jest jednym z tych krajów do których moglibyśmy wracać niezliczoną ilość razy. Za co kochamy to miejsce? Za widoki jak z bajki, za zabytki sprzed tysięcy lat, za klimatyczne miasta i miasteczka. To tutaj jednego dnia zwiedzamy zachwycającą Petrę, innego delektujemy się pustynnymi sceneriami Wadi Rum, a kolejnego odpoczywamy nad Morzem Czerwonym lub Morzem Martwym. Oprócz tego Jordania zachwyca szczerą gościnnością mieszkańców, którzy witają przyjezdnych z otwartymi ramionami oraz kuchnią, która zachwyci podniebienie każdego wielbiciela bliskowschodnich przysmaków. Uważamy, że aby poznać kraj od podszewki warto zagłębić się również w jego kuchenne specjały, dlatego tym wpisem przybliżymy Wam nieco jordańskich smakołyków.
Serwowana w Jordanii przystawka (mezze) może być na ciepło lub zimno. Najsłynniejszymi zakąskami są tu hummus (czyli pasta z ciecierzycy) czy labneh (serek z jogurtu polany najczęściej oliwą). Spróbować tu warto też aromatycznych przystawek z bakłażana (mouttabal czy Baba Ganoush) oraz słynnego dania o nazwie falafel czyli smażonych w głębokim tłuszczu kulek z ciecierzycy. Jako mezze podawane bywają również sałatki. Ich wielbiciele muszą koniecznie spróbować sałatki tabbouleh przygotowywanej z bulguru i warzyw. Do tego nie może zabraknąć lokalnego pieczywa (najczęściej serwuje się tutaj pity).
Po przystawkach czas na danie główne. Warto spróbować tu shawarmy – najczęściej jest to mięso z kurczaka lub jagnięciny serwowane w picie z sosami (sposoby podawania shawarmy mogą się różnić w zależności od miejsca). Na uwagę zasługuje też danie o nazwie shish kebab czy słynne kofty czyli pulpeciki z mięsa mielonego. Jednym z najbardziej popularnych dań jest mansaf, którego głównymi składnikami są jagnięcina i jogurt. Wszystko to oczywiście jest doprawiane aromatycznymi przyprawami oraz ziołami, które sprawiają, że można poczuć się jak w przysłowiowym kuchennym „siódmym niebie”.
Jordańska kuchnia słynie nie tylko z przystawek oraz dań głównych. Żadna podróż do Jordanii nie może obyć się bez skosztowania typowych słodkości. Najpopularniejszym deserem zdecydowanie jest baklava – przygotowuje się ją z ciasta listkowego, które przekłada się orzechami, pistacjami. Całość polewa się syropem z wody i cukru. Baklava występuje w różnych wariantach, dlatego z pewnością trzeba spróbować kilku jej rodzajów. Warto skosztować też wyśmienitego deseru o nazwie knafeh (ciasto serowe podawane najczęściej na ciepło). Jordańczycy serwują też stale aromatyczną kawę oraz herbatę, które idealnie pasują do tutejszych posiłków. To wszystko razem wzięte sprawia, że podróż do Jordanii spełni oczekiwania nie tylko każdego wielbiciela niezapomnianych wypraw, ale i tych podróżników, którzy uwielbiają poznawać dany kraj przez pryzmat jego kuchennych specjałów.
Dołącz do naszej społeczności na Facebooku i odkrywaj najnowsze oferty, inspiracje podróżnicze i ekskluzywne promocje! 🌴✈️
Polub nas teraz i bądź na bieżąco! 👍